Wat is een Capsule Wardrobe?

wvfjzf2qnfk-igor-ovsyannykov

Bron: unsplash

Een capsule wardrobe is simpelweg een kleine garderobe met kledingstukken die combineerbaar zijn én waar jij van houdt! 

Het aantal stuks kan je zelf bepalen, maar in essentie is het een geminimaliseerde garderobe die zowel bovenstukken, broeken, jurkjes, jassen, schoenen en accessoires bevat. Belangrijk is dat je gaat limiteren en items uitzoekt die makkelijk met elkaar te combineren zijn én waar jij je GOED IN VOELT.

Wat maakt het zo leuk?

Zijn jullie ooit met een prachtig bloesje naar huis gekomen om dan te constateren dat het nergens op past? Wanneer je dan na een jaar je kast uitruimt denk je: oh, ik heb dit maar één keer aan gehad, misschien moet ik het wel weggeven. Maar het is zo mooi… Zonde. Of je staat ’s ochtends voor je kast en hebt geen idee wat aan te doen, dus grijp je naar een combinatie die je al duizend keer aangetrokken hebt? Overvloed aan keuze beperkt je creativiteit. Het is tijdrovend om daar te staan en na te denken over wat je kan combineren.

Ik ontdekte Capsule Wardrobing toevallig, maar HET HEEFT MIJN LEVEN VERANDERD. Niet alleen ben ik gestopt met overmatig shoppen, ik had steeds iets om aan te trekken én ik genoot echt van het dragen van deze items. Wanneer je je favoriete bloesje wekelijks in de was doet en er vervolgens op zit te wachten om het terug aan te trekken, dat schept een – vreemde en materialistische – band.

Vreemd genoeg was dit voor mij dé oplossing om te stoppen met shoppen. Met Project333 mag je tijdens je capsule drie maand geen nieuwe items halen – tenzij ze een noodzakelijke vervanging zijn – en plots had ik geen last meer om me hier aan te houden. Ik was namelijk erg tevreden met minder items. Kleding was vroeger een belangrijk deel van mijn leven, waar veel tijd, energie en geld naartoe ging en nu bevond ik me in de situatie waar ik meer tijd had, meer energie en meer geld. Ik begon mijn beperkte kleerkast steeds meer te appreciëren en voelde me beter in mijn vel – of te zeggen, mijn outfits.

Van dagelijks shoppen naar driemaandelijks shoppen. Dit is de evolutie die ik het afgelopen jaar gemaakt heb en dat is fantastisch! Sinds ik deze manier van leven toepas, ga ik veel bewuster om met wat ik koop. De kwaliteit van een item, de prijs, waar het gemaakt is en hoe lang deze trend zal duren. Niet alleen ga ik duurzamer met mijn kledij om, maar ik heb ook mijn persoonlijke stijl gevonden. Door te kijken naar alle kledingstukken waar ik me niet goed in voel, weet ik wat ik niet meer moet kopen. Zo hou ik van rokjes, maar draag ze zelden. Dus de twee rokjes die ik in mijn kast heb – en die ik nog steeds mooi vind – hoeven dus geen compagnons.

Wellicht zal ik altijd wel graag experimenteren met mijn uiterlijk en mode, maar weten wat mijn persoonlijke stijl is en daar op kunnen terugvallen is zo’n verademing!

Liefs,

K.

One thought on “Wat is een Capsule Wardrobe?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s