Quarter Life Lessons

No comments

Confession: ik ben al even geen 25 meer. Dat weerhoudt me echter niet om vandaag toch met jullie mijn ’25 belangrijkste levenslessen’ te delen. Soms is het leven fantastisch, soms is het leven kut, soms lijkt het alsof je zoveel nieuwe ontdekkingen doet en soms moet je gewoon toegeven dat de clichés kloppen. Hieronder dus mijn meest geliefde wijsheden, vol tegenstrijdigheden en clichés, gewoon omdat het leven nu eenmaal zo in elkaar zit.

46cbc5a52c19909f8890b5653f46c625

 1. Verandering is onvermijdelijk. Alles verandert in het leven, of je het nu wilt of niet, of je nu iets doet of niet. Het leven is zo’n aaneenschakeling van gebeurtenissen en toevalligheden, de levens van verschillende mensen kunnen soms zo onverwachts met elkaar verworven raken dat zelf de stomste begroeting je hele leven kan veranderen.
 2. Just do it. Ook al verandert het leven vanzelf al genoeg, je hebt geen invloed op die verandering. Waar je wel invloed op hebt is hetgeen je zelf verandert! Als iets je niet aanstaat, doe er iets aan want anders heb je niks in handen.
 3. By changing your mind, you change everything. Dit is zo’n cliché, maar zo waar in zoveel gevallen! Oké, wanneer je kanker hebt ga je heus die kanker niet simpelweg wegdenken, daar geef ik je gelijk. Maar bij heel wat andere problemen die je momenteel zelf niet kan veranderen: leer er anders tegen aan kijken. Je kan iets zien als een probleem, of je kan het zien als een uitdaging. Je kan over iets klagen, of je kan het relativeren… De keuze ligt bij jou.
 4. Tijd heelt alle wonden. Serieus. In het leven zal je geconfronteerd worden met zwaar verdriet en moeilijke situaties, die pijn gaan doen. Heel veel pijn. Mensen gaan dood, mensen verraden anderen en heus niet iedereen heeft het beste met je voor. Het doet dan ook pijn wanneer je zoiets meemaakt. Wanneer je geliefde sterft, zal dit héél lang pijn doen, maar alle pijn krijgt uiteindelijk een plaats wanneer je het jezelf toelaat om te helen.
 5. Not everyone who smiles has a friendly soul. Noem me gerust naïef, maar ik geloof in de goedheid van mensen en zo start iedereen bij mij met hetzelfde vertrouwen en dezelfde openheid. Ik weiger er van uit te gaan dat mensen slecht zijn en dat iedereen je een mes in de rug zal steken, simpelweg omdat het leven dan voor mij niks meer waard zou zijn. In de plaats verkies ik dus om te denken dat er heel veel goede mensen zijn, maar dit levert soms nogal zure momenten op. Want het is namelijk zo dat lang niet iedereen het goed met je voor heeft. Ook al gaan mensen doen alsof je ze je vrienden zijn, soms zijn ze het helemaal niet en daar kan jij bitter weinig aan veranderen.
 6. Leer relativeren. Dit ligt in de lijn van mijn derde ‘advies’. Leer gewoon om anders naar zaken te kijken en stel je dan de vraag: is dit werkelijk het geval? Is dit werkelijk zo erg als ik het me inbeeld? Vaak gaan onze emoties met ons aan de haal bij het beoordelen van een situatie. Onze angsten gaan kleuren hoe we een probleem zien en dat is niet altijd even correct, plus het beperkt onze groeikansen. Door op een andere manier naar problemen te kijken, kunnen we vaak veel meer oplossingen zien.
 7. Je wordt ouder. Die grijze haren zullen komen (vroeger dan je denkt) alsook die rimpels. Jup.
 8. Er zal altijd kritiek op je geuit worden. Ik ben er nog niet helemaal aan uit, maar volgens mij is dit de hedendaagse aard van het beestje: mensen uiten nu eenmaal graag kritiek. Kijk maar naar onze televisieprogramma’s, vaak is het gericht op spotten met mensen of oordelen over anderen. We leven in een maatschappij van ‘nooit goed genoeg’ en dat maakt dat we anderen gaan bekritiseren om zo zelf een beetje beter te lijken. Complete bullshit natuurlijk, maar het is wat het is. Dus leer ook die kritiek te relativeren. Vaak is die helemaal onterecht én wanneer je dan wél opbouwende kritiek krijgt, omarm die en gebruik het zodat je er zelf beter van wordt!
 9. Geduld is een gouden deugd. Och, het kan niet meer cliché – het zou beter op een bordje boven m’n achterdeur hangen. Neen, serieus… een levensles die ik zelf veel te weinig toepas, maar geduld is écht een gouden deugd. Het leven gaat snel, maar soms gewoon niet snel genoeg en dan moet je simpelweg even wachten tot alles op z’n plek valt.
 10. Mensen liegen. Ja, iedereen liegt. Leg je er bij neer en pas regel nummer 6 toe.
 11. Positive vibes will save you. Het gaat bij iedereen wel eens tegen, het wordt overal wel eens druk en op een bepaald moment zal je het niet meer zien zitten en constant willen klagen. Probeer toch steeds om die positive vibes erin te houden. Gewoon even op modus happy en de rest zal een stuk gemakkelijker gaan.
 12. Er zijn héél wat goede mensen op de wereld. Soms lijkt het alsof de wereld om zeep gaat, zeker met alle terreur. Maar het is belangrijker om te beseffen dat er nog steeds enorm veel goede mensen op deze wereld lopen. Dan denk ik altijd: als ik zelf goed ingesteld ben en geen kwaad doe, dan moeten er toch wel nog mensen als ik zijn?
 13. Uiterlijk is wél belangrijk. Begrijp me niet verkeerd, ik vind zeker niet dat iedereen er moet uitzien als een of ander Victoria’s Secret Angel, maar besteed op z’n minst toch wat aandacht aan je eigen uiterlijk. Gewoon omdat het leuk is, omdat je het verdient én omdat het leven nu eenmaal gemakkelijker loopt wanneer je jezelf verzorgd presenteert aan de buitenwereld.
 14. Aanvaard advies. Soms komt het ongevraagd en soms ga je ervoor betalen. Neem advies ten harte, zeker het ongevraagde advies. Soms zal het volledig naast de kwestie zijn, maar mensen geven over het algemeen advies omdat ze om je geven. Daar zit soms een belangrijke verborgen waarheid in.
 15. Luister vooral niet naar anderen. Tegenstrijdig met het vorige, maar volg vooral je eigen weg. Luister naar jezelf en naar je gevoel. Het is nog steeds jouw leven en jouw eigen ding, waarom zou je iemand anders zijn leven gaan volgen?
 16. Omarm je eigenheden. We hebben allemaal rare kantjes, zoals aan je bureau zitten en bij ieder vreemd geluid gaan referen naar een of ander sience fiction personage waarbij je collega naar je kijkt alsof je compleet gek geworden bent… Die zaken maken jou en jij bent belangrijk.
 17. Doe het direct. Uitstel is afstel. Simple as that.
 18. Ga wandelen. Wanneer je kan, wanneer je niet kan. Met zin of zonder zin. Wandelen doet wonderen voor lichaam en geest. Misschien moet ik dat advies ook wat vaker opvolgen.
 19. True love and happiness is when your dog licks your face when you come home after a long day of work. Jup, niets zo puur en eerlijk als de liefde van een hond voor z’n baasje.
 20. Draag zorg voor je spullen. Alles kost zoveel geld en ook in deze wegwerpmaatschappij moeten we toch wat bewuster omgaan met onze spullen.
 21. Verruim je geest. Met boeken en studeren bedoel ik dan.
 22. Kies wél voor comfort. Stijl is belangrijk en ja, ik ben ook schuldig geweest aan pijnlijke voeten en onderkoelde handen, maar kies wél voor comfort in combinatie met stijl. Je mag dan nog zo fabulous zijn in je Louboutins, maar wanneer je amper kan stappen van de pijn of onderkoelde voeten… not fancy.
 23. Lees de krant (niet). We moeten op de hoogte zijn van wat er gebeurd in het leven, maar dat kom je ook te weten zonder de krant te lezen. Zeker wanneer je zo’n gevoelig zieltje bent als ik, is het soms afgeraden om de krant te lezen, zeker om het positieve gemoed erin te houden.
 24. Dankbaarheid!!!  Wees dankbaar! Voor je gezondheid, je vrienden, je familie, je uiterlijk, je liefde, je kennis, het feit dat je kan stappen, het feit dat je lekker eten mag proeven, het feit dat je nog alle mogelijkheden hebt, het feit dat je iedere dag kan veranderen, …
 25. Omring je met mensen die je inspireren. Je wordt zoals de vijf tot tien belangrijkste mensen waar je je mee omringt. Kies ze zorgvuldig en volg hun inspiratie zonder jezelf te verliezen.

 

Wat zijn belangrijke levenslessen die jullie reeds ontdekt hebben?

Liefs, K.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s