Make-up Basics #1

basics-1

Hallo daar! Vandaag begin ik met een nieuwe reeks, namelijk make-up basics. Niet dat ik een make-up expert ben, ver van, maar doorheen de jaren heb ik toch wel wat ervaringen opgedaan in make-upland. Daarom wil ik graag mijn tips delen die je verder op weg zullen helpen wanneer je graag wat meer aandacht wil besteden aan jouw make-up routine.

In deze reeks laat ik jullie zien welke producten ik momenteel gebruik – en mijn favoriete producten. Daarnaast geef ik tips over zaken waar je op kan letten bij het aanschaffen van make-up. Uitgebreide make-up tutorials zijn niet aan mij besteed, maar daarvoor verwijs ik graag door naar diverse Youtube kanalen of mijn favoriete blogster, namelijk Miss Lipgloss.

Vandaag als eerste in mijn reeks, de ‘vloeibare’ basis. Of beter, primer, foundation, concealer en oogschaduwbasis. Ben je benieuwd, lees dan snel verder!

Primer

Iedereen kent foundation en concealer, maar niet iedereen is even bekend met een primer. Nochtans een onmisbare stap in mijn make-up routine. Een primer is een basis die je huid gladder gaat maken en er voor zorgt dat je make-up langer blijft zitten. Daarnaast bevat deze primer van M.A.C. lichtreflecterende deeltjes die je huid gewoon zo doet stralen!

Mijn ervaring heeft me geleerd dat ik best deze stap niet over sla. Het lijkt zo banaal, maar het maakt een wereld van verschil. Wanneer ik een drukke werkdag heb, wil ik niet ‘s middags in de spiegel mijn make-up moeten retoucheren. Neen, ik wil ‘s ochtends m’n make-up aanbrengen en dat het er ‘s avonds om 20u nog goed uit ziet! En daar zorgt deze primer voor. Mijn make-up blijft er lang op zitten – tot wel 14u – en maakt dat mijn foundation ook niet in de lijntjes van mijn huid gaat zitten.

Ik breng mijn primer altijd op volgende manier aan: eerst doe ik een pompje op de rug van mijn hand, dan verdeel ik het over mijn gezicht en vervolgens wrijf ik het uit gewoon met mijn vingers. Nadien laat ik het product even drogen terwijl ik mijn handen ga wassen. Heel simpel en snel.

Tips voor de aankoop:

 • Zoek een textuur die bij je huid past. Je hebt zoveel verschillende primers; een gel voor de vette huid, een voedende crème voor de droge huid, … kies een primer die wat extra doet voor jou. Bv. een erg vette huid die snel gaat glimmen doet het goed met een matterende primer.
 • Ga wel voor die high-end producten. Mijn posts zijn zeker niet gesponsord, maar een deskundige adviseerde me om toch voor duurdere producten te gaan. Primers bestaan voornamelijk uit siliconen en die hebben de neiging om je huid dicht te stoppen. Duurdere producten bevatten vaak (!) betere ingrediënten die je huid minder zullen schaden en niet comedogeen zijn.
 • Kies voor een hygiënische verpakking. Vloeibare producten blijven maar een bepaalde tijd goed, maar wanneer je er hygiënisch mee omspringt kan je ze zoveel langer gaan gebruiken. Verpakkingen met een pompje zijn aan te raden. Waarbij product in een potje eerder af te raden is.

Deze primer van M.A.C. gebruik ik ondertussen al bijna 2 jaar (uhu, zo lang gaat het mee), maar een vergelijkbare primer is die van Guerlain, maar die is wel dubbel zo duur en zeker niet beter dan die van M.A.C. Een primer die meer geschikt is voor de vettere huid, is deze van Clinique. Deze is ook jaren favoriet geweest en durf ik nog te gebruiken tijdens de wintermaanden omdat hij zoveel bescherming biedt.

Tools

Primer aanbrengen met de vingers is ideaal, maar wanneer het op foundation en concealer aankomt, gebruik ik toch liever kwasten of een spons. Jarenlang heb ik kwasten gebruikt, maar sinds ik een beautyblender heb aangeschaft, is deze dagelijkse kost geworden.

Een beautyblender is een spons die je nat maakt en waar je vervolgens je foundation/concealer mee blend. Dit geeft een heel natuurlijke finish en zorgt dat je make-up niet te dik op je huid komt te liggen – geen pannekoekeneffect, dankjewel. Ik gebruik mijn beautyblender zowel voor mijn foundation als mijn concealer aan te brengen. Ik reinig hem eenmaal per week met zeep en dan is hij weer direct als nieuw.

Daarvoor gebruikte ik jaren kwasten, bij voorkeur die van Zoeva. Favorieten voor het aanbrengen van foundation zijn: Silk Finish en Bufferkwast. Beide zijn erg vergelijkbaar en geven niet zoveel verschil. Ze hebben haartjes die heel dicht tegen elkaar staan en zo mooi product vasthouden en gelijkmatig aanbrengen. Voor het aanbrengen van concealer gebruikte ik deze Concealer Bufferkwast.

Tips bij je keuze:

 • Kies wat het gemakkelijkst werkt. Een beautyblender moet je telkens voor gebruik natmaken, waardoor je best wel een kraan in de buurt hebt. Maar er zijn ook sponzen die je niet hoeft nat te maken, bv. deze van Real Techniques. Met kwasten kan je vaak nauwkeuriger werken en ze gaan ook langer mee.
 • Denk na over reiniging. Wanneer je met vloeibare producten werkt, betekent dit toch wekelijks reinigen. Wanneer je met kwasten werkt, dan koop je best een kwastenreiniger – of gebruik je babyshampoo. Er kruipt toch wel iets meer tijd in het reinigen van kwasten, dan in het reinigen van een beautyblender.
 • Kies goede materialen. Er is zoveel keuze in kwasten, maar mijn keuze gaat naar kwasten met dierenharen. Ze zijn zachter en geven vaak een mooier resultaat. Je kan ook veganistische (synthetische) kwasten kopen, maar die vind ik persoonlijk nogal stug aanvoelen.

Probeer je liever eerst uit wat je het beste ligt? In Kruidvat vind je hele goedkope wegwerpsponsjes en ook bij Ici Paris XL vind je gemakkelijk goedkopere kwasten. Toch, die van Zoeva vind ik heel schappelijk van prijs en geweldig van kwaliteit!

Foundation

Aangekomen bij het grote werk! Iedereen kent wel foundation of ‘bruine crème’ zoals we zeggen. De bedoeling van foundation is om je eigen teint te gaan perfectioneren. Niet om er bruiner uit te zien of lichter. Een foundation zorgt ervoor dat je doorheen de hele dag dezelfde, gezonde teint behoudt en dat een mooie ‘glow’ hebt.

Zelf kan ik nogal bleke vlekken in mijn gezicht hebben of last hebben van rode spots, met een foundation verdwijnt dit als sneeuw voor de zon. Mijn huid ziet er de hele dag flawless uit. Ik gebruik deze foundation van M.A.C., hij heeft een super vloeibare textuur en geeft ene lichte dekking. Net genoeg om gewoon mijn teint egaler te maken, zonder dat natuurlijke effect teniet te doen.

Tips bij aankoop:

 • Kies de juiste kleur. Laat je bij voorkeur hierin adviseren door een make-up artist. Dit kan bij een M.A.C. store of een andere make-up store. De juiste kleur hangt niet alleen af van donker of licht, maar ook van de ondertoon van je huid. Kies daarbij altijd de kleur die blend in je hals. Koop dit dus niet lukraak, want meestal kom je dan met de verkeerde teint thuis.
 • Kies de juiste textuur. Ook hier hetzelfde verhaal als bij de primer. Kies een textuur die je huid complementeert. Hiervoor vrees ik dat je voornamelijk zal moeten uitproberen wat het beste werkt voor je. Bij de meeste mensen past een foundation die erg vloeibaar is (op basis van water). Dit brengt namelijk de meest natuurlijke dekking.
 • Kies een hygiënische verpakking. Ook hier kies je best voor een verpakking in tube of met een pompsysteem. Sowieso, ga niet voor foundation in een potjesvorm.
 • Een foundation met lichtreflecterende deeltjes geeft vaak een iets natuurlijker effect, dan een matte foundation. Maar zoals ik eeder zei, elk heeft zijn doel.

Concealer

Bekend bij héél wat vrouwen om die donkere kringen of wallen te verdoezelen. Concealer is echt een onmisbaar item voor iedere vrouw. Tenzij je de Parisienne look – incl. sigaretten – hanteert. Zoals je hier kan lezen, was een concealer van M.A.C. eigenlijk mijn eerste aanschaf in beautyland. Op het werk kreeg ik vaak de opmerking er ziek of vermoeid uit te zien, terwijl ik me eigenlijk op en top voelde. Bleek dat het lag aan de donkere zone onder mijn ogen, iets typisch voor olive skins.

Ondertussen zijn we al enkele jaren verder en heb ik talloze concealers uitgeprobeerd, waaronder de Touche l’eclat van YSL, die enigzins overroepen is, en enkele van M.A.C.. Omdat deze donkere zone onder mijn ogen vaak droog is, neem ik best een concealer met een waterachtige structuur die toch voldoende dekking geeft. Meestal bouw ik de dekking op door in laagjes te werken. Zo’n hele dikke, romige textuur gaat bij mij vaak ophopen of benadrukt een droge zone.

Mijn concealer breng ik dus ook aan met de beautyblender (de fijne kant) omdat dit gewoon heel makkelijk en zacht werkt op deze gevoelige huid rond je ogen. Hij kan best nauwkeurig werken en zorgt voor de meest natuurijke finish. Het tijdperk voor mijn beautyblender bracht ik concealer steeds aan door eerst product aan te brengen met een kwast en reeds de vorm te deppen, om vervolgens te gaan blenden met mijn vingers. Nadeel is dat ik altijd vieze vingers had nadien – r.i.p. witte bloes – maar met de kwast volledig aanbrengen geeft op mijn huid gewoon nooit het beste resultaat.

Tips bij aankoop:

 • Wellicht gelden nog steeds dezelfde tips als bij foundation; namelijk let op textuur en kleur en kies voor een hygiënische verpakking,
 • maar let ook op het volgende: namelijk lichtreflecterende deeltjes. Je concealer moet geen twee of drie tinten lichter zijn dan je huidskleur, maar hij bevat best wel subtiel lichtreflecterende deeltje om het licht mooi op te vangen. Niet teveel, want zones die teveel glanzen vallen namelijk meer op en meestal wil je dit gebied camoufleren.
 • Kies een textuur die past bij de textuur van je foundation. Heb je een eerder matte concealer en een glanzende foundation? Dat verschil valt op. Kies voor texturen die gemakkelijk met elkaar mengen en in elkaar overgaan.

Probeer daarnaast ook gewoon veel uit! Wanneer je dagelijks concealer gebruikt zoals ik, doe je ongeveer 6 maand een flesje. Zo kan je gemakkelijk eens andere testen ook na enkele maanden.

Oogschaduwbasis

Valt onder dezelfde categorie als de primer, want het is namelijk een primer – duh – voor je ogen. Net zoals je gezichtsmake-up een basis nodig heeft om lang te blijven zitten, heeft je oogschaduw dat zéker nodig. Ik zie zo vaak, maar écht zo vaak, mensen met oogschaduw die gaat glijden na een halve dag. Dat is ook normaal, je oogleden zijn van nature best vettig en bewegen ook gewoon CONSTANT. Geen wonder dat je oogschaduw het hard te verduren heeft.

Misschien enkele redenen waarom je wél een oogschaduwbasis moet gebruiken: als eerste en belangrijkste, zorgt het ervoor dat je oogschaduw langer blijft zitten. Niet alleen blijft de kleur langer mooi, veel kleuren zijn in eerste instantie ook gewoon veel intenser en mooier wanneer je ze aanbrengt bovenop een basis. Daarnaast zorgt het ook dat het niet in de lijntjes gaat kruipen en dat het veel eenvoudiger aan te brengen is. Voila, volgens mij redenen genoeg om dit vanaf nu altijd te gaan gebruiken!

Tips bij aankoop:

 • Kies voor een kwalitatief product. Het zit namelijk rond je ogen en heel wat mensen zijn gevoelig voor oogmake-up. Investeer daarom liever in kwalitatievere producten dan wat je vindt bij Kruidvat.
 • Qua textuur ga je best voor een poeder-crème textuur. Dit wil zeggen dat het product even eenvoudig aanbrengt als een crème, maar bij het opdrogen toch wel een poederige finish heeft. Dit zorgt ervoor dat je oogschaduw (poeder) vaak beter zal hechten.
 • Kies opnieuw voor een hygiënische verpakking. Kies bij voorkeur product in een tube of met een pompje. Jammer genoeg is mijn favoriete oogschaduwbasis niet het ideale voorbeeld, maar wanneer je heel hygiënisch omspringt met je producten en ze onder goede omstandigheden bewaart, beperk je het risico op teveel bacteriën.

Zoals ik zei is mijn huidige basis niet het ideale voorbeeld. Momenteel gebruik ik een M.A.C. Paint Pot in de kleur Painterly, dit is eigenlijk een sterk gepigmenteerde oogschaduwcrème met een sterke dekking. Daarnaast geeft hij ook een poederachtige finish waardoor mijn oogschaduw echt zoveel beter houdt. Plus, op luie dagen kan ik deze ook gewoon als oogschaduw gebruiken. Een andere favoriet die wel een echte basis is, is deze van Urban Decay. Nu veel hygiënischer is deze verpakking ook niet, aangezien de applicator terug in de tube gaat, maar bon, wel handiger om aan te brengen natuurlijk!

Zo, dit was dan een eerste reeks over mijn basis make-up tips! Ik heb het gevoel dat deze post erg lang geworden is, maar er is dan ook zoveel om rekening mee te houden. De volgende in de reeks zijn gezichtspoeders: poeder, bronzer, blush en highlighter. Tips over de tweede stap kunnen jullie volgende week lezen!

Liefs,
K.

3 thoughts on “Make-up Basics #1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s