Waarom uiterlijk wél belangrijk is.

No comments

Waaromuiterlijkwelbelangrijkis-2.jpgIk geloof écht in de kracht van uiterlijk. In mijn ogen is dit zeker geen oppervlakkigheid. Neen, uiterlijk en voorkomen geeft mij een indruk van de inhoud van die persoon, hoe die in het leven staat, waar die persoon belang aan hecht… Het zegt zoveel over het innerlijk van een persoon, daarom wil ik even focussen op waarom uiterlijk net wél belangrijk is.

november2-3

Onderschat de kracht van een eerste indruk niet.

Wekelijks screen ik voor mijn job tientallen mensen en zie ik evenveel verschillende types verschijnen; van jonge kerels die snel nog een joggingbroek aangetrokken hebben tot dames met een perfect gecoiffeerde coupe.

Ook al krijg ik steeds voldoende tijd om met al deze mensen een selectiegesprek te voeren en zo een blik op hun persoonlijkheid te werpen, de kracht van die eerste indruk is niet te onderschatten.

Wanneer een kandidaat netjes gekleed naar een sollicitatie komt, toont het dat die persoon toch enigzins begaan is met het feit of hij al dan niet de job krijgt. Die persoon heeft ‘s ochtends misschien extra moeite gestoken in zijn of haar outfit, in de hoop een goede indruk na te laten.

Deze eerste indrukken zijn volgens mij op alle gebieden in het leven van toepassing. Niet alleen wanneer je op sollicitatie gaat. Ik weet nog dat ik wat extra moeite deed om er volwassen en lief uit te zien toen ik mijn schoonouders voor het eerst ontmoette. Of die broek die mijn kont er net wat beter doet uitzien wanneer ik naar een feestje ga… en die pumps die mijn benen zo lang maken voor die eerste date. Of gewoon de make-up die ik iedere dag opdoe om net mijn sterke punten te benadrukken en er niet zo moe uit te zien als hoe ik me soms voel. Jup.

Waaromuiterlijkwelbelangrijkis-1.jpg

Maar waarom die moeite doen?

Me opkleden voor een speciale gelegenheid, tot daar aan toe, daar maak ik speciaal tijd voor. Maar iedere dag vroeger opstaan om een laag make-up op je gezicht te smeren, daar moet je goed gek voor zijn hoor ik soms…

Toch ben ik één van die personen die iedere dag met plezier vroeger opstaat om dat laagje make-up aan te brengen, wat na te denken over mijn outfit en even voor de spiegel te staan draaien met een zelfbevestigende blik. Ik zie er best oké uit zonder make-up, meestal toch, maar mijn ‘blote-billen-gezicht’ is eerder iets voor mij privé.

Waarom? Omdat ik me dan goed voel over mezelf. Dan denk ik “hé, ik zie er best oké uit… mijn kleren zitten goed, ik kan vertrouwen op mijn make-up… als er iets fout loopt vandaag, zie ik er tenminste uit alsof ik het onder controle heb”.

Me mooi voelen geeft me energie en zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen die niet alleen van toepassing is op mijn uiterlijk, maar vooral mijn professionele inzet een boost geeft! En dat mooi voelen wordt gestimuleerd door hoe ik mezelf zie wanneer ik in de spiegel kijk.

outfit5november-5

Dress for the life you want to live.

Mijn ervaring leert me dat mensen die moeite doen om er goed uit te zien, ook vaker positief ontvangen worden en sneller krijgen wat ze willen. Een job, een partner, die leuke vriendinnengroep, … niet omdat ze er op een bepaalde manier uitzien, maar omdat ze zich goed voelen met de moeite die ze in zichzelf investeren!

Zeker op professioneel gebied loont het om the extra mile te gaan. Sinds ik de keuze gemaakt heb om een strakkere garderobe te hebben voor het werk, voel ik dat mijn collega’s en klanten mij ook serieuzer nemen. Die perfecte zwarte blazer in combinatie met die pumps doen me zelfzeker voelen en laten me er heel geloofwaardig uitzien. Sterker nog, ze maken dat mijn professionele inzet ook geloofwaardig IS. Zij geloven in mij, dus wil ik dat ook gaan waarmaken.

Het omgekeerde is ook van toepassing. Ik zag tijdens mijn carrière al heel wat collega’s die intellectueel zo sterk staan, maar die niet serieus genomen worden door hun klanten of leidinggevenden simpelweg omdat ze er nog steeds uitzien als een student die net aan zijn hogere studies begint.

Sinds ik naleef “dress for the life you want to live” ziet mijn leven er ook uit zoals ik me ingebeeld had!

Hieronder deel ik met jullie graag enkele tips die je alvast op weg kunnen helpen:

  • Ken je agenda. wanneer je weet dat je een belangrijke meeting hebt en je indruk moet maken op bepaalde mensen, ga dan voor die outfit die je troeven in de verf zet en waar je je zelfzeker in voelt.
  • Apen apen apen na. Doe inspiratie op bij anderen. Let op welke kleren de mensen dragen waar je naar opkijkt. Kijk je op naar die HR-manager van dat ene bedrijf en zie je jezelf ook in die functie, doe daar inspiratie op.
  • Kleed je naar je publiek. Wanneer je moet overleggen met bv. arbeiders uit de bouw, kleed je dan niet teveel op. Door te overdressen creëer je een afstand door het publiek dat je net wil gaan bereiken en waar je invloed op wil uitoefenen.
  • Wees jezelf. Zoek naar jouw eigen stijl, gebruik inspiraties van anderen om jouw stijl vorm te geven. Maar wees vooral jezelf. Draag enkel waar je je goed in voelt.
  • Make-up is geen masker. Vaak hoor ik van natural beauty’s dat make-up een masker zou zijn om je onzekerheid te verdoezelen. Bullshit. Ik weet van mezelf dat ik er best oké uitzie, maar met die laag make-up kleurt mijn huid niet zo snel bij warm of koud, zie ik er steeds hetzelfde uit en voel ik me gewoon mooier als ik even in de spiegel kijk! Trouwens, heel wat vrouwen kunnen net wel dat beetje make-up gebruiken om hun troeven te versterken.
  • Comfort is een holy grail. Neen, je hoeft geen gigantisch pijnlijke voeten te hebben om netjes voor de dag te komen, met hippe sneakers en een blazer kan je er minstens even indrukwekkend uitzien. Het gaat er gewoon om over hoe jij je VOELT in je outfit.

Ik zou nog zoveel kunnen schrijven over waarom uiterlijk zo’n troef kan zijn in het leven – en geloof me, ik zal er nog veel over schrijven – maar voorlopig rond ik mijn blogpost hier even af.

Onthoud gewoon: je bent perfect zoals je bent en dat mag je ook in de verf zetten!

Liefs,
K.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s