NL – A trip to: Maastricht

Onze reis in het najaar van 2019 moest er een zijn waar we onze honden konden meenemen. Hét land bij uitstek daarvoor is Nederland, dus deze keuze was snel gemaakt. Gezien we Amsterdam nog maar recent – en reeds vaak – bezocht hebben, kwamen we uit bij Maastricht. Een pittoreske stad vlak bij de grens en uitvalsbasis voor enkele toffe uitstappen. 

We kozen voor 3 nachten in een wel héél fijn en speciaal hotel, nl. Kasteel Hoogenweerth. Dit prachtige kasteel ligt vlak aan de Maas en wordt omgeven door de jachthaven van Maastricht. Het bevindt zich op slechts 3km van het centrum en is gewoonweg een prachtige locatie om even uit het dagelijks leven te stappen.     

2020-01-12 12.23.39 1.jpg

2020-01-12 12.26.15 1.jpg

2020-01-12 12.25.17 1.jpg

Verblijven in dit kasteel was zeker een unieke ervaring. We hadden de Royal Suite geboekt, wat trouwens de grootste suite van het kasteel is en een volledige verdiep in beslag neemt. De suite bestaat uit twee zéér ruime slaapkamers en een prachtige badkamer met dubbele douche en bad. De suite is gemaakt voor koppels, gezien de badkamer, toilet, … allemaal open zijn. Vanuit de suite heb je ook een prachtig zicht op de tuinen van het kasteel en heb je hebt er alle nodige faciliteiten zoals tv, functionerende keuken, twee terrassen, … 

We hebben deze suite geboekt via booking.com en als je goed uitkijkt kan je hier aan zeer betaalbare prijzen verblijven. De locatie is trouwens uitgeroepen tot beste trouwlocatie en lijkt mij ook een zeer fabelachtige bestemming om elkaar het ja-woord te geven.

Dag 1 – Hasselt & aankomst Maastricht

Onze eerste stop op weg naar Maastricht was Hasselt, de hoofdstad van Limburg. Deze kleine stad heeft een grote gezelligheid en gastvrijheid! We hebben er de tijd genomen om even door de stad te wandelen en lekker te eten bij Hawaiian Poké Bowl, waar je zelf je poké bowl kan samenstellen. Jammer genoeg niet op voorhand voldoende research gedaan en blijkbaar zijn veel van de bezienswaardigheden op maandag gesloten. We zijn dus maar kort in de stad gebleven. 

 Bezoek Maastricht

Na het inchecken zijn we richting het centrum van Maastricht getrokken om de buurt en Wyck en Céramique te verkennen. Wyck is de ambachtelijke wijk an de stad, met heel wat speciaalzaken. Céramique spreekt ook voor zich en is de wijk waar voorheen de aardewerkfabriek Sphinx gevestigd zat. Je vindt er onder andere het Bonnefanten-museum en stadshal Centre Céramique. En is een culturele hotspot voor architectuur en theater. Je vindt er een leuke combinatie tussen oud en nieuw en je wandelt er voornamelijk aan de oevers van de Maas. Deze wijken zijn ondertussen gevuld met hippe café’s en restaurants en je vindt er ook heel wat leuke, kleine winkeltjes en interieurzaken.

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

 

Dag 2 – Bezoek Designer Outlet Roermond & Thorn

Een van de redenen waarom we gekozen hebben voor Maastricht als uitvalsbasis, was om een bezoek te kunnen brengen aan designer outlet Roermond. Ik had al heel wat gehoord over deze kunstmatige outlet-stad, en wou zelf even kijken wat er te beleven viel. Als luxury lover was mijn enthousiasme dan ook groot. We zijn vroeg in de ochtend vertrokken richting de outlet, welke ongeveer een uurtje rijden is van het centrum van Maastricht, zodoende dat we de grote drukte voor waren en de tijd konden nemen om rustig door de winkels te gaan. 

Designer Outlet Roermond

Designer Outlet Roermond is een outlet center van het Britse bedrijf McArthurGlen en biedt een 200-tal winkels van designermerken aan. Het is geopend in 2001 en je kan de outlet het best omschrijven als een kunstmatig aangelegd dorpje waar je heel wat winkels, restaurants en cafeetjes kan vinden voor de ultieme shopervaring. Deze outlet is zéér bekend bij Nederlanders, Duitsers en Belgen gezien de ideale ligging tussen de drie landen, maar wij zagen ’s ochtends ook bussen vol Aziatische toeristen aankomen. 

Grote merken die je er kan vinden zijn Breitling, Jimmy Choo, Chloe, Allsaints, Ba&sh, Burberry, Furla, Gucci, Le Crouset, Maje, … De meest interessante vond ik Jimmy Choo, waar ik uiteindelijk een paar sandalen heb kunnen scoren voor € 180. De meeste winkels bieden zeer uitzonderlijke items aan die moeilijk verkocht raken (zoals bij Gucci), maar bij Jimmy Choo kon je ook heel wat klassieke stijlen vinden. Ook Burberry was een enorme winkel met heel wat van de klassieke trenchcoats aan grote kortingen. 

Het enig dat ik nog kan adviseren is om goed op te letten met wat je koopt. Outlet is nl. de tool om niet-verkochte of slecht geproduceerde items toch nog te verkopen. Dus ook al bespaar je heel wat geld, sommige items hebben wel degelijk fouten in fabricatie en zijn daarom niet altijd de ideale aankoop. Vraag gerust aan de verkoopsters wat de specifieke reden is waarom een bepaald product in outlet is. Niet altijd zullen ze een correct antwoord kunnen geven, maar het kan je wel een miskoop besparen.

Thorn

Kort na de middag waren we rond met onze shopsessie in Roermond en besloten we nog een stop te maken in het pittoreske Thorn. Dit ‘witte stadje’ in Limburg was vroeger een mini vorstendom. Het staat bekend om de witgeschilderde huizen en steegjes van maaskeien. Gezien we niet het beste weer hadden die namiddag waren er niet erg veel toeristische bezoekers in het stadje, ideaal om rustig rond te kuieren en een pannenkoek te eten bij de pannenkoekenbakker. 

Processed with VSCO with hb2 presetProcessed with VSCO with hb2 preset

Na onze korte wandeling door Thorn gingen we terug richting Hoogenweerth om te genieten van een lekker diner bij SOFA. Dit restaurant is vlak naast het kasteel gelegen, in het voormalig koetshuis. Perfecte bediening, een goede keuze aan gerechten en overheerlijke kaasplank en bijhorende wijn. Zeker een aanrader, ook al verblijf je niet in het kasteel.

Dag 3 – Bezoek historisch centrum Maastricht

Op onze derde dag hebben we besloten om de wandeling te volgen uit onze Time To Momo gids ‘Dichtbij’. We hebben deze gids gratis gekregen bij de bestelling van een andere reisgids en deze bevat o.a. een route doorheen het centrum van Maastricht. Zeker een aanrader! De wandeling was echter niet altijd even nauwkeurig uitgeschreven, waardoor we regelmatig beroep hebben moet doen op onze Google maps om ons te heroriënteren en de weg te vinden naar de volgende stop. 

Deze wandeling gaat door het historische deel van de stad en laat je alle bezienswaardigheden van Maastricht zien. Voornamelijk situeert de wandeling zich in het Jekerkwartier. In totaal is deze wandeling 4km, dus er is zeker voldoende tijd om alles te bezoeken en te stoppen in de vele toffe winkels en eet- en drinkgelegenheden.  

2020-01-12 12.06.26 1.jpg

We startten de wandeling in het stadspark van Maastricht en de eerste belangrijke stops waren de Helpoort en de stadsmuur. De muur was om een of andere reden deels afgesloten, waardoor we een groot deel van de wandeling niet konden doen. 

De Helpoort is de oudste, nog bestaande, stadspoort van Nederland en is gebouwd in 1229. Jammer genoeg wordt de poort niet echt meer gezien als monument door de bewoners hadden we de indruk, gezien er verkeers-borden aan bevestigd zijn en de straat het niet echt toelaat om mooie foto’s te nemen van deze stop. 

Het wandelen op de stadsmuur, ook al was het maar kort, is zeker een aanrader. Ze herinneren inderdaad aan de geschiedenis van de stad, toen de muur diende om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. 

2020-01-12 12.48.58 1.jpg

 De wandeling bracht ons voornamelijk langs toffe cafeetjes. Time to Momo geeft altijd de hippe adresjes weer, maar uiteindelijk kan je ook niet een hele dag eten en drinken toch? In totaal hebben we over deze wandeling een 3-tal uur gedaan, inclusief stops. 

Uiteindelijk hebben we nog een tweede route gekocht in de Time to Momo app. Nl. de route door het Vrijthof, markt en Sphinxkwartier om de namiddag te vullen. Dat is het leuke aan de Time to Momo reisgidsen, je kan de wandelingen apart kopen in de app, de volledige gids kopen in de app of de daadwerkelijke gidsen kopen. 

De tweede wandeling startte aan de Wilhelminabrug  en bracht ons langs enkele toffe boetieks die designer items verkopen. I mean, what else do you want? Nadien bracht de wandeling ons  naar het Vrijthofplein, waar we eerder ook geluncht hebben bij Il Bacardi, een Italiaans restaurant met bescheiden, maar kwalitatieve kaart. We deden deze wandelingen nl. ook met de twee honden, dus was het ook wel noodzakelijk om geschikte spots te vinden om rustig te kunnen eten. 

Heel wat winkels zijn gevestigd rond dit plein en ook de winkelstraten komen hier op uit. Het is dus de perfecte uitvalsbasis om enkele winkels te bezoeken als je meer into de gekende ketens bent zoals Zara, H&M, … 

2020-01-12 12.54.32 1.jpg

Na een korte break was de volgende stop de Sint-Janskerk, de opvallende rode toren is het bekendste kenmerk van deze 13e eeuwse kerk. Je kan de 70 meter hoge toren beklimmen voor een uitzicht over de stad, maar gezien we met de honden op stap waren hebben we ervoor gekozen dit niet te doen.

Vlakbij de kerk vind je ook de Sint-Servaasbasiliek, waar enkele kostbare schatten geborgen liggen. Wij hebben deze kerk niet bezocht, maar schijnt wel de moeite te zijn. Rond deze twee kerken zijn ook heel wat kunstgalerijen waar je prachtige tentoonstellingen kan zien. 

Ook een toffe stop op de wandeling was het Kruisherenhotel, het voormalige klooster is omgebouwd tot een design hotel met wel zeer indrukwekkende ingang. 

De wandeling eindigt in het Sphinxkwartier, the place to be voor entertainment. Je vindt er de Pathé-bioscoop en diverse kleinere plaatsen voor optredens, cinema, theater, … Wij hebben geen van allen gedaan, maar wel de dag geëindigd met een traditioneel gerecht uit de Thaise keuken bij Pet Thai (opgelet, zelf de minst pikante gerechten zijn toch héél vurig). Wij zijn wel wat gewoon qua eten en kruiden, maar zelf de minst gekruide versie was voor mij een hele uitdaging. 

2020-01-12 12.54.53 1.jpg

Ook al had ik minder het reisgevoel dan anders, voornamelijk omdat je dingen bezoekt die zo dichtbij zijn en zo lijken op wat we reeds kennen, toch vond ik Maastricht een echte aanrader om lekker dichtbij te doen. De gastvrijheid van Nederlanders, de vele culinaire hoogstandjes en de rustige sfeer in de stad zorgen voor een ideaal weekendje weg.

Hebben jullie Maastricht reeds bezocht? Of interesse om deze stad vlak over de grens een bezoekje te brengen? 

 

3 thoughts on “NL – A trip to: Maastricht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s